Proizvodni proces

proces 1

Od samih početaka Vandersanden se specijalizirao za izradu ručno oblikovanih fasadnih opeka, koje karakterizira zrnasta struktura, fino pjeskarena površina i lijepo nijansirane boje.

Srž proizvodnje ručno oblikovanih opeka nikada nije mijenjana, iako je potpuno modernizirana i automatizirana.U Belgiji i Nizozemskoj je ručno oblikovana opeka daleko najčešće korištena fasadna opeka.

Tradicija pečenja i automatizacija su izvrsna kombinacija.

Sirovina za naše opeke je glina. Ona prvo mora biti samljevena i izmiješana kako bi postala uravnotežena i dobila plastičnost potrebnu za oblikovanje opeka.

Za neke opeke potrebno je u glinu dodati prirodne aditive kako bi se dobile određene boje (primjerice magnezijevu rudaču za crni kamen).

proces 2 proces 3 proces 4 proces 5

Kugle od gline zatim padaju preko nekoliko stepenica obloženih pijeskom te završavaju u kalupu.

Ovaj postupak rezultira stvaranjem preklopa, koji čine osnovu uobičajene zrnate površine ručno oblikovane fasadne opeke.

Naposlijetku, višak gline je odstranjen i opeka je oblikovana.

Kako bi se snizio udio vlage, oblikovane opeke se najprije odlažu u komoru za sušenje na, prosječno, 30 sati. U suprotnom bi postojala opasnost od puknuća ili loma opeke u peći.

proces 5 proces 6 proces 7 proces 8

Osušene opeke zatim idu u tunelsku peć. Temperatura se u ovoj peći postupno diže na gotovo 1100°C, a zatim ponovno postupno spušta. Nakon gotovo 4 dana, opeke su pečene.

Jednom zapakirana, nova će ručno oblikovana fasadna opeka brzo pronaći put do novog graditelja.

Vandersanden izuzetno profesionalno pristupa pečenju opeka. Ta je profesionalnost unutar poduzeća udružena sa primjenom i ovladavanjem suvremenim tehnikama. Na taj je način Vandersanden izgradio najsuvremenije i najbolje opremljeno postrojenje u Europi, koje omogućava poštovanje tradicije oblikovanja i pečenja, ali i izuzetno ekološki prihvatljivu automatizaciju.

Kontaktirajte nas


tel: +385 1 3644 121

fax: +385 1 5579 103

Zagrebačka cesta 191, Zagreb

Radno vrijeme

pon. - pet. 9-17

sub. 9-13


YouTube FaceBook

Tražimo distributere za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.